DE BESTE NATUURLIJKE IMMUUNBOOSTERS, DE VITAMINEN, MINERALEN OF ANTIOXIDANTEN DIE ZE BEVATTEN, EN WAAROM ZE BELANGRIJK ZIJN VOOR EEN GEZOND IMMUUNSYSTEEM.
Het houden van een gezond immuunsysteem is altijd al belangrijk geweest, maar tijdens de pandemie is dit een topprioriteit geworden om jezelf en iedereen om je heen veilig en gezond te houden. In dit artikel geven we je 10 voedingsmiddelen die helpen je immuunsysteem een boost te geven met natuurlijke bronnen.
WIE HEEFT EEN IMMUUNVERSTERKING NODIG? – DE TEKENEN VAN EEN VERZWAKT IMMUUNSYSTEEM
Ons immuunsysteem is verantwoordelijk voor de verdediging van ons lichaam tegen indringers en ziekteverwekkers die ziektes kunnen veroorzaken. Zulke ziekteverwekkers kunnen bacteriën, virussen, parasieten en vreemde lichamen zijn die onze normale lichaamsfuncties aantasten, die vervolgens door ons immuunsysteem worden bestreden.
Hoewel een sterk immuunsysteem niet noodzakelijk betekent dat we nooit ziek zullen worden, helpt het ons wel om de ernst van de symptomen te verminderen en complicaties te vermijden. In het algemeen is het zo dat wanneer het lichaam eenmaal antilichamen heeft aangemaakt tegen een bepaalde ziekteverwekker, een kopie van die antilichamen in het lichaam achterblijft, zodat het virus of de bacterie sneller kan worden bestreden als het opnieuw de kop opsteekt.
SYMPTOMEN VAN EEN ZWAK IMMUUNSYSTEEM
- Altijd verkouden zijn: Een verkoudheid (of griep) is een normale kwaal waar iedereen twee of drie keer per jaar mee te maken krijgt, dus dat is op zich geen reden om je zorgen te maken of aan te nemen dat het immuunsysteem zwak is. Maar zodra het te vaak voorkomt of langer dan 10 dagen aanhoudt, kan het een teken zijn dat je immuunsysteem een oppepper nodig heeft.
- Frequente infecties: Gezien de rol die het speelt bij het bestrijden van infecties, is het voortdurend moeten doorstaan ervan een duidelijk teken dat er iets niet goed gaat met ons immuunsysteem. Enkele van de meest voorkomende infecties zijn longontsteking, hersenvliesontsteking, bronchitis, huidinfecties, oorontsteking of chronische sinusitis. Laten we niet vergeten dat complicaties bij een van deze infecties verschrikkelijke gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid, daarom is het belangrijk om op de tekenen te letten.
- Zich de hele tijd moe voelen: Wanneer het immuunsysteem het moeilijk heeft, heeft uw energieniveau dat ook. Als u genoeg slaapt maar toch af en toe een dutje moet doen, of u voelt zich de hele dag moe, dan kunt u beter uw immuunsysteem controleren: Het kan een teken zijn dat uw lichaam in de “energiebesparingsmodus” is gegaan om zo weinig mogelijk energie in de strijd tegen ziektekiemen te steken en zo een zwak immuunsysteem te ondersteunen.
- Wonden genezen langzaam: Het immuunsysteem speelt ook een rol bij het genezen van wonden. In feite is de huid de eerste verdedigingslaag tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Wanneer uw huid verbrand, geschaafd of gesneden is, stuurt het lichaam bloed dat rijk is aan voedingsstoffen en gezonde immuuncellen om de wond te laten helen en de regeneratie van de huid te ondersteunen; een proces dat niet kan plaatsvinden wanneer het immuunsysteem van uw lichaam laag is.
- Spijsverteringsproblemen: Studies tonen aan dat het grootste deel van het immuunsysteem zich in het spijsverteringskanaal bevindt, zodat het kan vechten tegen de verschillende ziekteverwekkers die het lichaam kunnen binnendringen via het voedsel dat we consumeren. Bovendien beschermen de goede bacteriën en micro-organismen die daar leven de darmen tegen virussen, chronische ontstekingen en andere auto-immuunziekten. Veelvuldige diarree, winderigheid of constipatie kunnen een gevolg zijn van een zwak immuunsysteem.
WAT VERZWAKT HET IMMUUNSYSTEEM?
- Gebrek aan slaap: Ooit afgevraagd waarom rusten door de dokter wordt aanbevolen voor zo’n beetje alles? Tijdens de slaap maakt het lichaam eiwitten vrij, cytokinen genaamd, die het immuunsysteem ondersteunen en u helpen infecties en ziekten te bestrijden. Niet slapen maakt je vatbaarder voor het oplopen van meer virussen en ziektekiemen; daardoor loopt niet alleen het lichaam meer risico te worden aangevallen, maar mist het ook de immuunsteun om zich te verdedigen.
- Gebrek aan lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om het immuunsysteem op natuurlijke wijze een boost te geven. De reden hiervoor is dat lichaamsbeweging de hartslag verhoogt, waardoor het bloed efficiënter door het lichaam kan stromen en de immuuncellen de risicogebieden beter kunnen bereiken.
- Stress: Mensen die lijden aan constante stress en angst zijn vatbaar om voortdurend ziek te worden, omdat deze factoren het immuunsysteem zeer snel kunnen verzwakken, waardoor het moeilijker wordt om virussen en infecties te bestrijden.
- Weinig vitamine D: Een van de belangrijkste rollen die vitamine D speelt in je lichaam is het behouden van een sterk immuunsysteem. Veel voorkomende ziekten zoals griep kunnen tekenen zijn van een laag vitamine D-niveau, en verschillende studies hebben aangetoond dat een tekort hieraan verband houdt met ademhalingsproblemen zoals regelmatige verkoudheid, bronchitis en longontsteking.
- Weinig groenten en fruit: Naast regelmatige lichaamsbeweging is een gezonde voeding een uitstekende manier om het immuunsysteem te versterken. Groenten en fruit helpen het lichaam witte cellen (immuuncellen) te produceren; terwijl ze ook helpen het lichaamsvetpercentage te verlagen, wat uw immuunrespons verder kan ondersteunen.
- Roken: Chemische stoffen aanwezig in tabak, sigaretten en zelfs e-sigaretten onderdrukken de immuunfunctie van het lichaam.
- Alcohol: Eén avond grote hoeveelheden alcohol drinken vertraagt het vermogen van het lichaam om ziektekiemen en virussen te bestrijden, zelfs 24 uur lang, wat de reden is waarom mensen die vaak drinken (meer dan één of twee drankjes per dag) de neiging hebben om vaak ziek te worden.
BESTE IMMUNE-SYSTEEMVERSTERKENDE VOEDING
- Yoghurt: Natuurlijke Griekse yoghurt is een geweldige aanvulling op elk dieet vanwege het hoge eiwitgehalte in vergelijking met gewone yoghurt. Maar het is vooral belangrijk als het gaat om het helpen van het immuunsysteem en het verbeteren van de darmgezondheid, dankzij het gehalte aan probiotica (verantwoordelijk voor het ondersteunen van de goede ziekte-bestrijdende bacteriën). Yoghurt kan ook een geweldige bron van vitamine D zijn, waardoor het immuunsysteem op natuurlijke wijze verder wordt gestimuleerd.
- Citrusvruchten: Vruchten zoals grapefruits, sinaasappels, clementines, mandarijnen, citroenen en limoenen zijn een must have als het doel is om de immuunrespons te verbeteren. Ze bevatten grote hoeveelheden vitamine C, die de productie van witte cellen (immuuncellen) verhoogt. Het is belangrijk te onthouden dat het lichaam zelf geen vitamine C aanmaakt, dus het moet dagelijks worden geconsumeerd in de vorm van voedingsmiddelen of voedingssupplementen.
- Bosbessen: Ze zijn een uitstekende bron van antioxidanten (moleculen die het lichaam helpen vrije radicalen te bestrijden). Vrije radicalen zijn onstabiele atomen die schade toebrengen aan de cellen en resulteren in, hetzij ziekten en aandoeningen, hetzij eenvoudige aftakeling, waardoor veroudering versneld wordt. De antioxidanten in bosbessen helpen vooral bij het voorkomen van verkoudheid, het verbeteren van het uiterlijk van de huid en het verminderen van tekenen van veroudering.
- Schone soepen: Vetarme warme soepen zoals kippensoep zijn een traditioneel huismiddeltje wanneer iemand verkouden is, niet alleen vanwege het knusse warme gevoel dat goed komt voor een dag in bed, maar ook vanwege hun ontstekingsremmende werking. Ze helpen de ontsteking in de luchtwegen te bestrijden die gepaard gaat met verkoudheid of andere virussen en infecties.
- Broccoli: Broccoli is een van de supergroenten die boordevol vitaminen en mineralen zitten die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid. Het bevat vitamine A, C en E, naast voedingsvezels en veel antioxidanten. Het is belangrijk om het zo weinig mogelijk te koken om zijn gezondheidsvoordelen te behouden, waardoor stomen de beste manier is om het te koken voordat je het op je bord legt. Chemische stoffen in deze groente helpen ook antioxidant genen en enzymen in specifieke immuuncellen aan te zetten.
- Kool: Net als citrusvruchten is kool een geweldige bron van vitamine C en de bijbehorende immuungezondheidsvoordelen die ermee gepaard gaan. Kool voegt zich ook bij de groep van krachtige kruisbloemige groenten zoals broccoli, boerenkool en collard greens, met krachtige antioxidanten om infecties te bestrijden. Het kan nuttig zijn om de gewone verkoudheid te voorkomen en ook om het lichaam voor te bereiden op meer ernstige of gevaarlijke ziekten.
- Rode paprika: Dit type paprika is een ander alternatief voor vitamine C-bronnen; in feite bevat een ons rode paprika tot drie keer de hoeveelheid vitamine C die aanwezig is in een ons sinaasappels. Paprika’s bevatten ook bètacaroteen, dat, zodra het lichaam het verwerkt en omzet in vitamine A, zal helpen bij het bevorderen van de gezondheid van ogen en huid.
- Spinazie: Over bètacaroteen gesproken, spinazie is een geweldige bron van dit pigment en het is ook rijk aan vitamine C. Deze antioxidantenbom is een van onze beste bondgenoten om infecties te bestrijden en ons immuunsysteem te stimuleren, en het zit ook vol met vezels die ons spijsverteringsstelsel helpen reguleren. Spinazie helpt niet alleen verkoudheid te voorkomen, maar helpt ook de symptomen te verminderen als we ziek zijn.
- Knoflook: Knoflook is al tientallen jaren een van de go-to alternatieven om mensen met een verkoudheid te genezen, als gevolg van de zware concentratie van zwavelhoudende verbindingen en andere immuunversterkende eigenschappen. Knoflook zou ook de verharding van slagaders vertragen, wat het transport van immuuncellen en de distributie van voedingsstoffen in het lichaam vergemakkelijkt.
- Gember: Hoewel we niet zo ver kunnen gaan als suggereren dat gemberthee ons zal weghouden van ziek zijn, is het maken van een gewoonte van het drinken van gemberthee een geweldige manier om het immuunsysteem de dagelijkse boost te geven die het nodig heeft. Gember helpt ontstekingen te verminderen en is erg handig om de symptomen van een verkoudheid zoals keelpijn te verminderen.
- Zaden: Fosfor, magnesium en vitamine B6 en E zijn enkele van de voordelen van verschillende zaden zoals zonnebloempitten. Hiervan is vitamine E vooral belangrijk voor een sterker immuunsysteem en bovendien is het selenium dat aanwezig is in een ons van dit soort zaden bijna de helft van de dagelijkse hoeveelheid die een normale volwassene nodig heeft om de vruchten ervan te plukken.
- Honing: De laatste toevoeging aan die ochtend immuun stimulerende thee. Gember, citroen en… honing! Naast het verlichten van keelpijn en het verzachten van de symptomen van een verkoudheid, werkt honing ook als een antibacterieel middel en doodt het de ziektekiemen in het lichaam die je in de eerste plaats ziek zouden kunnen maken. Honing is een preventief en remediërend voedingsmiddel dat je gerust kunt toevoegen aan elk immuunversterkend boodschappenlijstje.
German Henao